«Знання про ВІЛ рятує життя». У Дніпрі на обліку в міських медичних закладах понад 9 тис. ВІЛ-інфікованих

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У Дніпрі працює міська комплексна програма. Кожен може безкоштовно протестуватися на інфекцію, а в разі її виявлення отримувати безкоштовну пожиттєву терапію. Зараз на обліку в міських медичних закладах понад 9 тис. ВІЛ-інфікованих.

«8 787 наших пацієнтів отримують безкоштовну антиретровірусну терапію. Це 97 % всієї диспансерної групи. Терапія являє собою одну таблетку, яка приймається раз на день та жодним чином не погіршує якість життя хворого, а лише блокує розвиток ВІЛ-інфекції. Через 3 місяці АРТ терапії вірус блокується і інфікована людина вже не може інфікувати іншу, але хворий все ж має приймати ліки все життя, інакше вірус прогресуватиме», – зазначила Олена, лікарка-інфекціоністка.

З початку року у Дніпрі виявлено 1 190 випадків ВІЛ-інфекції. Наймолодшому хворому – 4 роки, найстаршому – 84. Безкоштовно пройти тестування можна, звернувшись до свого сімейного лікаря, в кабінетах «Довіра», відділенні з ВІЛ/СНІДу. Результати тестування суворо конфіденційні, тобто про ВІЛ-статус знатимуть лише пацієнт та його лікар.

«У Дніпрі коштом міського бюджету закуповуються реагенти та швидкі тести для виявлення ВІЛ, лікарські засоби для лікування інфекцій, які можуть спостерігатися у хворих на ВІЛ, лікарські засоби для вагітних з ВІЛ-статусом для зменшення вірогідності передачі вірусу від матері до дитини. Також кошти витрачаються на молочні суміші для дітей, які народились від ВІЛ-інфікованих матерів, аби виключити грудне вигодовування та уникнути передачі вірусу до дитини», – прокоментувала Тетяна Мартиненко, головна спеціалістка департаменту охорони здоров’я населення міськради.

За 9 місяців 2023 року обстеження на ВІЛ у міських медзакладах пройшли 74 835 містян. З них 1.5 % виявились ВІЛ-позитивними. Майже всі вони вже розпочали лікування та продовжують повноцінне життя.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

ДопомогаДопомога

Військовослужбовці продовжують отримувати грошове забезпечення на період лікарняного Під опікою Фонду соціального страхування України перебуває близько 11 мільйонів українців – це наймані працівники, підприємці, фермери і самозайняті особи. Усі вони

Коронавірус 2024: чи повернуть у Дніпрі масковий режимКоронавірус 2024: чи повернуть у Дніпрі масковий режим

Всесвітня організація охорони здоров’я закликає продовжити дотримання маскового режиму щоб уникнути зараження COVID-19. У столиці України вже планують повернутися до носіння масок у місцях скупчення людей. Київська міська державна адміністрація повідомляє, що ця рекомендація пов’язана з