Коронавірус 2024: чи повернуть у Дніпрі масковий режим

Всесвітня організація охорони здоров’я закликає продовжити дотримання маскового режиму щоб уникнути зараження COVID-19. У столиці України вже планують повернутися до носіння масок у місцях скупчення людей. Київська міська державна адміністрація повідомляє, що ця рекомендація пов’язана з поширенням нового штаму коронавірусу. Яка ситуація з захворюваністю на COVID-19 у Дніпрі, дізнавались журналісти “Наше місто”

Чи загрожує Дніпру епідемія

За даними Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у середньому в області за тиждень виявляють близько 500 нових хворих на коронавірус. За даними минулого тижня, захворюваність знизилась на 34,2%.

«У нас у пік епідемії знаходилось понад 200 пацієнтів у лікарні, а зараз – максимум 40. Наразі спостерігається сезонне підвищення захворюваності, яке  триватиме ще лютий і березень. Можливі поодинокі випадки, але мова про епідемію не йде», – повідомив лікар-інфекціоніст Микола.

Враховуючи, що країна зараз перебуває в середині епідемічного сезону, до кінця січня прогнозується поступове збільшення кількості випадків COVID-19.

«Кожна епідемія має свій термін, це 2-3 роки. Беручі до уваги, що епідемія коронавірусу триває в Україні з 2020 року, то наразі її вже немає. А Ковід з часом буде просто сезонним захворюванням. Зараз ми маємо невелике підвищення  рівня захворюваності у Дніпрі. Воно не критичне і спостерігається й серед інших міст нашої країни», – сказав лікар.

Новий вид коронавірусу під назвою «Пірола» прийшов на зміну вже відомому «Омікрону». Перші випадки зараження виявили в Європі ще наприкінці серпня. Тепер новий підвид активно поширюється в Україні. За словами лікаря-інфекціоніста, на території Дніпра та області є різні підвиди «Омікрону», але вірус «Пірола» лабораторно не підтверджено.

У стаціонар потрапляють невакциновані

Лікар-інфекціоніст підкреслив, що протягом 2020-2023 років на ковід перехворіло багато мешканців Дніпра, також левова частка населення отримала вакцинацію. Тож, якщо ці люди і захворіють, вони матимуть легкий перебіг. Такі випадки лікують сімейні лікарі.

«У лікарню потрапляють пацієнти у середньому та важкому стані. Як правило це люди, які не отримали вакцинацію. Пацієнти з ускладненнями у важкому стані перебувають у відділенні інтенсивної терапії, дехто на апараті ШВЛ. Багатьох з них нам вдалося врятувати»,-  повідомив пан Микола.

Наразі у інфекційному стаціонарі спостерігається зменшення кількості хворих на коронавірус, повідомив лікар-інфекціоніст Микола.

«У нас у лікарні зараз перебувають 25 пацієнтів з коронавірусом. Відзначу, що у жовтні – грудні до нас надходило щотижня 35-45 хворих. Серед них були і люди у важкому стані», – каже лікар-інфекціоніст.

Серед важких хворих більшість – пенсіонери, але є й люди середнього віку. За життя однієї з таких пацієнток лікарі боролися протягом місяця і змогли її врятувати.

«Їй близько 43-х років, не вакцинована. До нас пацієнтка потрапила у важкому стані зі зниженим рівнем сатурації. На другий день перевели її до відділення інтенсивної терапії. Декілька днів вона знаходилась на апараті ШВЛ. Потім її стан покращився. Жінка отримувала лікування. Через місяць виписалася і продовжила відновлювану терапію під наглядом сімейних лікарів. Якби вона свого часу вакцинувалася, нічого б такого не було», – каже лікар-інфекціоніст.

Цей приклад не є унікальним, каже пан Микола. Є випадки, коли люди перебували на апараті ШВЛ близько 40 діб, а після цього поверталися до повноцінного життя.

На жаль є і сумна статистика: з жовтня минулого року від ковіду померли 18 пацієнтів, які були у вкрай важкому стані та мали супутні патології.

За словами лікаря, у відділенні вистачає препаратів, це противірусні, гормональні, антибіотики, антикоагулянти, тощо. Якщо є необхідність, пацієнти їх отримують у повному обсязі. Закупівля здійснюється за кошти НСЗУ.

«Коронавірус – великий провокатор. Він викликає загостреня наявних у людини хронічних захворювань та виникнення ускладнень. Також має міце постковідний синдром. До його симптомів відносяться  хронічна втома, заторможеність, задишка, погіршення пам’яті, поганий сон, тощо».

Кому потрібно носити медичну маску

Чи введуть масковий режим у тих самих масштабах, що у 2020–2021 роках, сказати важко. Багато що залежатиме від ситуації із захворюваністю.

«Враховуючи, що багато людей вже перехворіли і вакцинувалися, вводити масковий режим, який був у 2020-2022 роках, немає сенсу. Але особи, схильні до сезонних захворювань: люди похилого віку, онкохворі, люди з хронічними хворобами, потрапляючи у місця масового скупчення людей, мали б носити маску», – підкреслив лікар-інфекціоніст.

Коли варто одягати маску

  • якщо відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте та не можете залишатися вдома;
  • маєте симптоми застуди або ж підозру на інфекцію, яка передається повітряно-крапельним шляхом;
  • доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 чи грип;

Також щоб не захворіти, варто дотримуватись елементарних правил особистої гігієни.

«Мийте руки частіше. А також не потискайте руки один одному, це не завжди добре. А якщо вже потиснули, то перед тим, як приймати їжу, обов’язково їх помийте. Бо вірус передається при безпосередньому контакті», – попереджає лікар-інфекціоніст.

Чи врятує вакцинація від Ковіду

Найбільш ефективним методом запобіганню наслідків захворювання є вакцинація. В Україні вона безкоштовна. Отримати щеплення можна, звернувшись до сімейного лікаря або пунктів вакцинації.

Рекомендований ВООЗ курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, , медичним працівникам, людям після 60 років рекомендовано введення наступних бустерних доз з інтервалом в 6 місяців після попереднього щеплення.

На даний момент зниження темпів вакцинації населення спостерігається в цілому по Україні. У Дніпрі, порівняно з довоєнним періодом, відсоток тих хто вчасно отримує додаткові бустерні дози, значно скоротився.

Так, наразі за даними НСЗУ 62,87 % дорослих мешканців Дніпровської територіальної громади отримали хоча б одне щеплення.

  • 61,24% вакциновано двома і більше дозами,
  • 16,84% вакциновані хоча б однією бустерною дозою,
  • 2,88%  отримали дві бустерні дози,
  • 98,86 % потребують наступного етапу вакцинації,
  • Не мають жодного щеплення 37,1% дорослих мешканців міста.

«Протягом грудня та першої половини січня у Дніпрі вакциновано 1800  осіб, а у нашому центрі – близько 300. Раніше, в першу вакцинальну кампанію ми щепили понад триста людей на добу. А зараз – стільки ж за всю зиму», – повідомила сімейна лікарка Ніна.

У всіх комунальних ПМСД Дніпра є пункти щеплення. Записатися на вакцинацію можна через кол-центр.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post

ЗАХИСТ ВІД COVID-19ЗАХИСТ ВІД COVID-19

(!)В Україні дозволено друге бустерне щеплення для всіх охочих. 💥Друга бустерна доза дозволяється всім повнолітнім з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози. Проте особливо рекомендовано її робити людям

«Знання про ВІЛ рятує життя». У Дніпрі на обліку в міських медичних закладах понад 9 тис. ВІЛ-інфікованих«Знання про ВІЛ рятує життя». У Дніпрі на обліку в міських медичних закладах понад 9 тис. ВІЛ-інфікованих

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У Дніпрі працює міська комплексна програма. Кожен може безкоштовно протестуватися на інфекцію, а в разі її виявлення отримувати безкоштовну пожиттєву терапію. Зараз